Bewerk foto's met GIMP

Je website is online. Je teksten zijn klaar en je hebt foto's uitgekozen. Echter wil je die foto's iets bewerken om je website een specifieke stijl te geven. Hoe doe je dat?

Een programma als Adobe Photoshop is vrij prijzig voor eenmalig gebruik maar gelukkig zijn er ook gratis alternatieven. Als je al bekend bent met een programma zoals Photoshop dan zou je de volgende alternatieven kunnen overwegen: GIMP of Paint.NET.

Ben je meer vertrouwd met software zoals Adobe Lightroom dan zou je de volgende alternatieven kunnen overwegen: darktable, LightZone of RawTherapee.

Graag willen we eerst even iets meer vertellen over pixels, verhoudingen en grootte. Veel mensen uploaden foto's direct vanaf hun camera. Dit heeft als nadeel dat die foto's veel te groot zijn, met name als ze maar klein op een website gebruikt worden. Hierdoor wordt je website onnodig langzaam. Alle bestanden moeten namelijk door de bezoeker gedownload worden, grotere bestanden betekend dus langer downloaden. Een foto voor een website heeft ook een minder hoge dichtheid (pixels per inch, oftewel ppi/dpi) nodig dan een foto die afgedrukt wordt.

We gaan er vanuit dat het gros van de mensen op maximaal een HD scherm kijkt. Hiermee kom je aan een maximale afbeeldingsgrootte van 1920px breed en 1080px hoog, bij een resolutie van 72ppi/dpi. Wil je je foto dus schermvullend laten zien, dan zit je met bovenstaande formaat voor het gros van je bezoekers goed.

Wil je je foto kleiner laten zien, bijvoorbeeld een fotogallerij van een feestavond, dan is een breedte van 800px vaak al genoeg om een duidelijk beeld te krijgen.

Verhoudingen
Probeer naast de afmeting tevens de verhoudingen van al je foto's gelijk te houden. Dus de hoogte en breedte van je foto's moeten overal gelijk zijn. Zo ontstaan er geen onnodige "gaten" op je website als je de foto's allemaal naast en onder elkaar plaats en ziet het geheel er verzorgd en overzichtelijk uit.Liggend of staande foto's?
Zelf ben ik altijd voorstander om op een website liggende foto's te gebruiken, mits je er een duidelijk idee bij hebt wanneer dit niet te doen.
Een beeldscherm is namelijk ook liggend en zo maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt.

De uitzondering hierop zijn smartphones die worden meestal in staande modus gebruikt. Als je dus specifiek op een mobiele site wil richten dan kan het verstanding zijn om daar rekening mee te houden.

Hoe werkt dat nu in GIMP?
Ga naar www.gimp.org. Download de software en ga aan de slag. Bekijk de tutorials op: https://www.gimp.org/tutorials/

En in darktable?
Ga naar darktable.org. Download de software en ga aan de slag. Bekijk de tutorials op: https://www.darktable.org/resources/


Contact Informatie

NEEM CONTACT OP

E-mail: info@sparkybag.nl
Contactgegevens